START PLATS BOENDE PROGRAM BANKETT MEDFÖLJANDE UTSTÄLLARE SPONSORER
Traditionsenligt planerar vi under lördagen för en utflykt för medföljande med andra intressen än radio. Årets program har temat ”närproducerat i Jämtland” och kommer garanterat intressera de som uppskattar mat, dryck och lokal kultur. I länet har vi en stor mängd gårdar och producenter av underbara närproducerade matråvaror. Allt från öl och vin till ostar och charkuterier av högsta klass.
Inget spikat program ännu. Men en liten orientering om vad Jämtland erbjuder och vad vi kanske kan bjuda lite av på rundresan kommer här nedanför.
Medföljande Program
Vi tar en tur med buss från Folkets hus och har en ”god dag” i det godas tecken. På bilden Jämtlands äldsta (?) buss som finns på och går rundturer på Jamtli. Vi åker dock i lite modernare vagn på vår lilla utflykt.
För att delta i vår utflykt under lördagen behöver vi din anmälan. Du skickar ett mail på: medfoljande@sk3jr.se Sedan så återkommer Tomas, SA3UTS, som ansvarar för programmet med din bekräftelse.
Då sätter vi oss tillrätta och ger oss ut på vår rundresa i Jämtlands matvärld!
Visste du det här om Jämtländskt mathantverk
Att i Östersund tillverkas vin av flera olika sorter. Inte växer det väl druvor så här långt norrut undrar du? Nej det gör det inte, men med Jämtländsk klurighet används saven från björkar för tillverkningen.
Den svenske ingenjören Gunnar Jegrelius samlade under tretti år ihop och byggde upp ett ett bibliotek med forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från åren 1700 till 1981 rörande drygt 200 000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö. Långt senare hittade ekoingenjören Peter Mosten ett recept utrivet från en svensk bok tryckt 1785. Det är det receptet som idag ligger till grunden för all tillverkning av Sav’s produkter.
Att en god ost är ett synnerligen gott komplement till vin är väl inget okänt. I en lantbruksbygd som Jämtland är det nog en mindre överraskning för dig att det bedrivs ost- än vintillverkning. På nära håll finns en prisbelönt osttillverkare, Skärvångens Bymejeri, som har ett imponerande utbud av ost tillverkad av lokalt producerad ko- och getmjölk. Sisådär 500.000 liter ko och 400.000 liter getmjölk per år förädlas till ett 25-tal läckra dessertostar.
Vi började kanske lite i fel ända? Ost och vin, ja osten i alla fall brukar ju komma på slutet av måltiden. Men låt oss då fortsätta vår matresa i Jämtland med de två största råvarugrupperna. Menar självfallet de för oss här uppe speciella köttråvarorna av vilt och så fisk förstås.
Förutom det vilda; ren, björn och älg finns det uppfödning av dov- och kronhjort. Dessa otroligt välsmakande köttsorter används som de är, men mycket förädlas också till alla sorters delikatesser. Korvar, skinkor och mycket mer. Ett besök i någon av alla gårdsbutiker kan skicka hem vem som helst med så mycket gott att man nästan skäms.
Fisk, ja det är det gott om häruppe. Förutom de vanliga matfiskarna gädda och abborre så har vi den mest underbara röding, harr och lax och då har jag säkert glömt några fler. Om du uppskattar att fånga din egen matfisk har du alla chanser till det. Det finns ett stort antal sjöar och vattendrag och fiskevårdsområden och camper att bege sig till.
Att själv fånga sig en röding, halstra den över öppen eld och servera med lite grillad citron och potatis. Gärna ihop med goda fiskevänner som gärna må vara egna familjen – mycket bättre än så blir det inte. Skulle väl då vara att smälta och hälla på en osunt stor skvätt lokal tillverkat smör.
Trodde ni att jag skulle glömma det som vi har fritt att plocka alldeles utanför husknuten häruppa? Inte en chans hör ni. Hjortron, lingon, blåbär och underbart goda svampsorter ur ett välfyllt ”skogens skafferi” är grädden på det tidigare moset. Det här är primörerna som kompletterar och förvandlar de tidigare råvarorna vi nämnt. Inte bara till en samling fantastiskt goda rätter – utan kungligt god Gourmetmat.
Nu har ni fått en liten försmak av vad Jämtland kan bjuda på. När ni kommer upp hoppas vi kunna bjuda er på mer än så. Kanske rent av en provsmakning av lite ur vårt stora Jämtländska skafferi.
Kultur
Kultur brukar beskrivas som själen i ett landskap och i Jämtland har vi sannerligen ett rikt kulturliv.
Vi har även ett av Sveriges ur-folk, samerna, i vårt län. Samerna kom till Jämtland norrifrån under 1600-talet och 1700-talet. Med tanke på att Jämtland ursprungligen tillhörde Norge och först vid freden i Brömsebro 1645 slutligen blev en del av Sverige, så är de verkligen en stor del av vårt arv och kultur i Jämtland.
Vi ska se hur vi kan väva in något om samerna och den samiska kulturen i vårt program. Vet inte riktigt hur ännu. Lovar inget bestämt, som Kajsa Varg sa, men vi jobbar på det och återkommer kring det.
Välkommen upp till Jämtland och att delta i vårt medföljande program!
Johan, SA3BYC, amatörmatlagare och radioamatör.